Τι είναι το Internet Marketing ?

Εδώ και λίγα χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό, έχει υπάρξει ένας δομικός μετασχηματισμός στο χώρο του δικτυακού μάρκετινγκ.

Αυτός ο καινούργιος εμπορικός χώρος που γεννήθηκε, ονομάζεται Internet marketing ή on-line δικτυακό μάρκετινγκ ( online MLM ).

Ο χώρος αυτός, συνδυάζει τρία στοιχεία. Τα άυλα προϊόντα, τα λεγόμενα τούνελ πωλήσεων και το παραδοσιακό δικτυακό μάρκετινγκ.

Online Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι το Δικτυακό Μάρκετινγκ στο οποίο δε χρησιμοποιούνται τόσο οι παραδοσιακοί τρόποι προσέλκυσης υποψηφίων και χτισίματος της επιχείρησης (λίστα συγγενών και φίλων, τηλέφωνα σε γνωστούς και αγνώστους, προσωπικά και ομαδικά πλάνα, παρουσιάσεις σε σπίτια, προσέγγιση αγνώστων κλπ) αλλά χρησιμοποιείται το διαδίκτυο, ως κύριος χώρος άντλησης υποψηφίων, εκπαίδευσης της ομάδας σας κοκ.

Στο online Δικτυακό Μάρκετινγκ (online MLM ) χρησιμοποιούνται Webinars για εκπαίδευση, Lead Capture Pages για προσέλκυση υποψηφίων,  auto responders για επικοινωνία,  εκπαιδευτικά online videos, κοκ. Μπορείς να έχεις άτομα στην ομάδα σου από όλο τον κόσμο, με την ίδια ευκολία που στο κλασσικό Δικτυακό Μάρκετινγκ, είχες σε άλλη πόλη, μια που στο Internet, τα σύνορα δεν παίζουν ρόλο!

Τούνελ πωλήσεων είναι μία καινούργια στρατηγική που εφαρμόζεται, είτε από δικτυωτές των οποίων η επιχείρηση, έχει πολύ μεγάλο κόστος εγγραφής, είτε από δικτυωτές των οποίων η εταιρία έχει αρνητικά φορτισμένη επωνυμία για το μέσο όρο. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που για διάφορους λόγους, ανακριβείς τις περισσότερες φορές, έχουν αυτό που λέμε, κακό όνομα.

Οπότε τούνελ χρησιμοποιούν όσοι δικτυωτές έχουν πρόβλημα στην αρχική επαφή είτε λόγω κόστους, είτε λόγω προκατάληψης.

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής. Αντί να ξεκινήσω με την εταιρία μου, την οποία δυσκολεύομαι να ¨πουλήσω¨, ξεκινάω με κάτι πολύ ευκολότερο, φθηνότερο, πιο αποδεκτό, ούτως ώστε να έχω πολύ μικρότερες αντιστάσεις από τους υποψηφίους μου.

Αυτό το αρχικό προϊόν με το οποίο τους προσεγγίζω λειτουργεί ως προπαρασκευαστικό στάδιο, δηλαδή έχει σινάφια με την κύρια επιχείρησή μου, και ταυτόχρονα με τοποθετεί σε θέση ισχύος, όταν αποφασίσω τελικά να τους μιλήσω για την κύρια εταιρία μου.

Ένας από τους πρώτους δικτυωτές που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε αυτή την τεχνική είναι ο Mike Dillard. Η εγγραφή στην Δικτυακού Μάρκετινγκ  εταιρία του, ήταν πάρα πολύ ακριβή, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενικά ποσοστά εισαγωγής. Αντί, λοιπόν, να προσεγγίζει τον κόσμο ξεκινώντας με την εταιρία αυτή, έγραψε ένα μικρό ηλεκτρονικό βιβλιαράκι για το Δικτυακό Μάρκετινγκ ( MLM ), το οποίο πουλούσε μέσω Internet για 7$.

Αυτό το βιβλίο, προετοίμαζε και ενημέρωνε τον κόσμο που το διάβαζε για την αξία του ΔΜ, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στη συνέχεια το ποσό που χρειαζόταν. Επίσης, όμως, γινόταν και κάτι άλλο. Οι άνθρωποι στους οποίους τελικά μίλαγε, ήταν ήδη πελάτες του. Για εκείνους ήταν πλέον, ο ειδικός. Είχε χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, του είχαν ήδη πει ένα ναι, οπότε ήταν ευκολότερο να πουν και ένα δεύτερο. Αυτά τελείως επιγραμματικά. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα έχω link παρακάτω.

Άυλα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι στην ουσία ψηφιακά προϊόντα, προϊόντα πληροφορίας. Υπάρχουν 2 κατηγορίες άυλων προϊόντων. Στην πρώτη αγοράζεις τα προϊόντα αυτά εφάπαξ. Ηλεκτρονικά βιβλία, info products, software κλπ. Στη δεύτερη κατηγορία δε μπορείς να τα αγοράσεις, αλλά γίνεσαι συνδρομητής. Παροχές υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, συνδρομές σε διάφορα sites κλπ.

Στα άυλα προϊόντα συγκαταλέγονται και αυτά των πασίγνωστων πλέον site προσφορών. Τα site αυτά αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή μια εταιρία που προσφέρει έκπτωση σε κάποιο προϊόν, με τον καταναλωτή. Τα site αυτά καθαυτά όμως, δεν πουλάνε τίποτα χειροπιαστό. Ουσιαστικά πληρώνονται για τη μεταφορά της πληροφορίας από την επιχείρηση στον καταναλωτή.

Το μαγικό με όλα τα άυλα προϊόντα, από εμπορικής πλευράς, είναι πως από τη στιγμή που γίνει η αρχική απόσβεση του κόστους κατασκευής ή αγοράς, ότι πουληθεί από εκεί και πέρα είναι καθαρό κέρδος!

Ως εκ τούτου, τα άυλα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προστεθεί αξία σε οτιδήποτε εμπορευόμαστε, αφού από τη στιγμή που δημιουργηθούν  ή αγοραστούν, δεν κοστίζουν τίποτα, όσες φορές και αν χρησιμοποιηθούν, ή ακόμα και χαριστούν.

Κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο Internet Marketing είναι τα παρακάτω, με σύντομη επεξήγηση.

Lead Capture Pages. Αυτά τα εργαλεία επιτελούν τρεις εξίσου σημαντικές λειτουργίες. Πρώτον, με σωστή χρήση, μεγαλώνουν τη λίστα σχεδόν αυτόματα. Δεύτερον, εξαλείφουν το ψυχοφθόρο κομμάτι της προσέγγισης αγνώστων, και τρίτον, δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με υποψηφίους , οι οποίοι έχουν ζητήσει την επικοινωνία αυτή. (αυτό είναι και το σημαντικότερο)

Auto Responders. Καθώς μεγαλώνει η λίστα σας,  μπορείτε να δημιουργήσετε, ανάλογα με την εταιρία σας και τη στρατηγική που ακολουθείτε, μία αυτόματη αλληλουχία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που θα λαμβάνει κάθε νέο μέλος της λίστας σας. Π.χ. το πλάνο της εταιρίας σας, πρόσκληση σε κάποιο σεμινάριο, αναίνωση κάποιας προσφοράς προϊόντων, ή ότι άλλο θέλετε, ανάλογα πάντα με τη στρατηγική σας. Επίσης μπορείτε να συνδέσετε με τους ΑR τα μέλη της ομάδας σας και να τους στέλνετε προσκλήσεις ενημερώσεις κλπ

Webinars. Σας δίνουν τη δυνατότητα να διοργανώνετε σεμινάρια μέσω διαδικτύου, στα οποία τα μέλη της ομάδα σας, μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι τους, την οθόνη του υπολογιστή σας, να ακούνε τη φωνή σας να σας βλέπουν και να ρωτούν ότι θέλουν!

Αυτά τα εργαλεία είναι χρήσιμα, όχι μόνο για δικτυωτές, αλλά και για οποιοδήποτε επαγγελματία ή επιχείρηση, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Internet για προσέγγιση πελατών, ή για διατήρηση της επαφής με το πελατολόγιό του.

Όλα αυτά και αρκετά ακόμα, είναι σύγχρονα εργαλεία με τα οποία χτίζονται επιχειρήσεις Δικτυακού μάρκετινγκ σήμερα.

One Response to Τι είναι το Internet Marketing ?

  1. elena84 says:

    oreos!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: